Vanuit bezieling is het veel gemakkelijker

BezielingZingeving en bezieling

Het zijn niet alleen organisaties die beter floreren wanneer er aandacht wordt besteed aan zingeving en bezieling¹. Ook jij floreert beter als je er aandacht aan besteed. Waarom werk jij eigenlijk? Is het alleen voor geld, of is er meer? Heeft je werk zin en vind je het leuk of voelt het vooral als sleur? Werk je om te leven of leef je om te werken? Worden je keuzes gestuurd door beperkende overtuigingen of zijn het verruimende of versterkende overtuigingen?  Volg jij je diepste verlangen of word je geremd door angst? Zomaar een handvol vragen die als je ze eerlijk beantwoord veel zeggen over de wijze waarop jij je (werkzame) leven inricht.

 

Verlangen

Zeker is dat werken gemakkelijker en plezieriger wordt als je je verlangen durft te volgen. Je verlangen volgen leidt tot bezieling. Vanuit de ziel, zo dicht als mogelijk vanuit je diepste zelf, kiezen. Volgens de Dikke van Dale gaat het bij bezieling over innerlijke inspiratie. Adriaan Hoogendijk schrijft er het volgende over: werk roept de meeste zingeving, bezieling en vitaliteit op wanneer je creëert wat je ten diepste ook graag wil creëren. Een mens is een creërend wezen. Creëren gaat verder dan veel vormen van werken. Het is de uiterlijke manifestatie van innerlijke drijfveren, dus de weg van binnen naar buiten²

 

Bezieling

Over bezieling is veel te doen. Bedrijven gaan (opnieuw) op zoek naar hun kernwaarden. Ze zoeken naar bezielde medewerkers, universiteiten zoeken bezielde studenten en het individu zoekt naar een baan, studie of bezigheid die hem bezielt. Eigenlijk best wel te begrijpen. Want wat is er mooier dan het verwezenlijken van je ware aard en kunnen leven zoals je in diepste zin bent!

Natuurlijk kun je ook doof zijn voor je innerlijke stem. Je kunt hem negeren, onderdrukken, je slachtoffer voelen van de omstandigheden, bij de pakken neerzitten, balen, ziek melden, gefrustreerd zijn, anderen de schuld geven. Of nog destructiever, doorzetten, afdwingen, kwaad worden, net doen alsof. En dat alles leidt slechts tot verdriet, burnout, ziekte en spijt.

 

Moed en durfMoed en durf

Om je verlangen te volgen en de weg naar bezieling te vinden is ook ronduit durf en moed nodig. Durf en moed om uit je comfortzone te komen. Er is vertrouwen voor nodig, vertrouwen in jezelf dat je het kan. Elk leerproces vraagt om vertrouwen. Angst daarentegen haalt ons weg bij onszelf en leidt tot stilstand of zelfs achteruitgang. Vincent van Gogh schreef in één van zijn brieven: “Veel schilders zijn bang voor het blanke doek. Maar het blanke doek is bang voor de ware hartstochtelijke schilder, die durft en die de biologie van ‘’je durft het niet’’ heeft doorbroken³

 

Spijt

Het negeren van je innerlijke stem heeft een prijskaartje. Onderstaand de top vijf van dingen waar mensen spijt van hebben op hun sterfbed. Ik wou dat ik:

  1. De moed had gehad om het leven te leven dat ik wilde in plaats van wat anderen van mij verwachtten.
  2. Niet zo hard had gewerkt.
  3. De moed had gehad om mijn gevoelens te uiten.
  4. Contact had gehouden met mijn vrienden.
  5. Mezelf had toegestaan om gelukkiger te zijn.

 

spijtSpijt op je sterfbed moet je zien te voorkomen, lijkt mij. Maar hoe ga je nu bezield door het leven? Het begint allemaal bij stilstaan, de spreekwoordelijke zachte steen opzoeken en je afvragen ‘’wat wil ik nu echt?’’ Pas wanneer je stilstaat en je aandacht naar binnen richt kun je je innerlijke stem horen. Wat zijn eigenlijk de wezenlijke zaken die je aan het hart gaan? Pas wanneer je je hiervoor opent kun je je innerlijk stem horen die je de weg naar bezieling wijst. Het is bezieling die een krachtige leven gevende energie vormt. Als je bezield wilt leven dan moet je leren te luisteren naar je innerlijke stem en die ruimte te geven.

 

Doen

Bezieling is ook gewoon een kwestie van doen. Hoewel we niet zo naïef hoeven zijn en geloven in 100% maakbaarheid, zal iedereen begrijpen dat blijven hangen in onvrede en hopen op een wonder slechts een kleine kans op verandering biedt. Dus stop met piekeren want uiteindelijk is gewoon doen de beste manier van denken. Ik hoop dat onderstaande video je verder zal inspireren.

 

  1. Artikel Managementsite, Geïnspireerde leiders letten op zingeving en menselijkheid, Maurice de Valk, mrt 2013
  2. Adriaan Hoogendijk, De schoonheid van coachenpag. 71
  3. Vincent van Gogh, Een leven in brieven 1853-1890, br. 378

 

Meer weten over coaching, lees hier meer.

 

Deze column verscheen ook op Managementsite.nl.

 

About Rijk Binnekamp Training & Coaching

Ervaren personal-, teamcoach / -trainer, management- en organisatieadviseur met een focus op leiderschap en een bijzondere belangstelling voor de menskant van organisaties. Bel voor een vrijblijvende afspraak: 0522 230 801 / 06 2241 7226.

Voel je vrij te reageren op deze column