ACT

Wanneer je bij iemand voor zijn CD of boekenkast gaat staan krijg je al snel een indruk met wie je te maken hebt. Onderstaande boeken over Acceptance en Commitment Therapy (ACT) hebben indruk op mij gemaakt en soms zelfs mijn zienswijze ingrijpend veranderd. In ieder geval beïnvloeden ze mij in mijn werk als trainer / coach. Je kunt de boeken eenvoudig bestellen door op de afbeelding te klikken.

 

How 2 ACT Gijs Jansen – How 2 ACT

How 2 ACT is bedoeld als een verdieping op de bestaande basisliteratuur. Je leert stap voor stap over Relational Frame Theory (RFT), gedragsanalyse en de verschillende processen binnen ACT. Hierna ben je klaar op procesgericht te kunnen gaan werken. Dit betekent dat je leert hoe je met ACT kunt inspelen op de voorzetjes die je cliënten je geven.

 

 

Gijs Jansen - Leef

Gijs Jansen – Leef!…zoals je eigenlijk zou willen

In Leef!…zoals je eigenlijk zou willen gebruikt auteur en psycholoog Gijs Jansen de ACT-methode. Deze nieuwste vorm van gedragstherapie helpt je de wereld en jezelf te accepteren zoals ze zijn, met alle positieve en negatieve kanten dus. In dit boek geen lange wetenschappelijke uitleg, maar denk- en doe-oefeningen, onder andere uit het mindfulness gedachtegoed.

 

 

Gijs Jansen - Omarm JezelfGijs Jansen – Omarm jezelf

Er wordt wel eens gezegd dat we zelf onze grootste vijand zijn. Omdat we altijd wel iets op- of aan te merken hebben op onszelf. Herken je dat? En herken je ook dat je op de mensen in je omgeving heel anders reageert? Hoogste tijd dat je met compassie, met mededogen, naar jezelf leert kijken. Dat je echt accepteert dat je goede én slechte kanten hebt.  In Omarm jezelf leert Gijs Jansen je hoe je dat doet.

 

 

Gijs Jansen - Denk wat je wilt doe wat je droomtGijs Jansen – Denk wat je wilt doe wat je droomt

Psycholoog Gijs Jansen biedt een handleiding om weer met beide benen opde grond te komen … Door de vele oefeningen is Denk wat je wilt, doe wat jedroomt meer een werkboek dan een leesboek. Een groot deel van de oefeningenis gebaseerd op de Acceptance and Commitment Therapy (ACT), onderdeel vaneen nieuwe wind in therapieland.

 

 

Gijs Jansen & Tim Batink – Time to ACT!

Gijs Jansen & Tim Batink – Time to ACT!

Er zijn grote ontwikkelingen gaande in de hulpverlenerswereld. Nieuwe technieken als mindfulness krijgen steeds meer ruimte in de praktijk van de psycholoog, trainer en coach. Acceptatie en Commitment Therapy (ACT) behoort tot deze stroming van de derde generatie gedragstherapie en brengt het beste uit verschillende werelden samen. ACT leert je een milde houding aan te nemen t.o.v. alles wat je denkt, voelt en ervaart, terwijl je tegelijkertijd op weg gaat om je doelen en dromen te verwezenlijken.

 

Jason Luoma, Steven Hayes & Robyn Walser – Leer ACT!

Jason Luoma, Steven Hayes & Robyn Walser – Leer ACT!

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een gedragstherapeutische behandelvorm die probeert een antwoord te vinden op menselijk lijden. Cliënten wordt geleerd niet langer te vechten tegen emoties en gevoelens waarvan je niet kunt winnen. Tijd en energie worden vooral geïnvesteerd in wat werkelijk van belang is voor de cliënt, zijn eigen waarden. ACT maakt hierbij gebruik van technieken en inzichten uit andere therapiestromingen die een wetenschappelijke onderbouwing hebben gekregen.

 

Monique Samsen & Janneke de Heus - ACT bij kinderen en jongerenMonique Samsen & Janneke de Heus – ACT bij kinderen en jongeren

Acceptatie en Commitment Therapie bij kinderen en jongeren is een dynamisch werkboek, waarbij alle elementen/vaardigheden voor psychologische flexibiliteit aanwezig zijn, maar waar de volgorde minder vast staat. Het werkboek wordt gebruikt als een soort kaartenbak met oefeningen die los gebruikt kunnen worden of als geheel: achter elkaar, door elkaar.

 

 

Russ Harris - Acceptatie en Commitment Therapie in de praktijkRuss Harris – Acceptatie en Commitment Therapie in de praktijk

ACT in de praktijk is een heel toegankelijke introductie op deze therapievorm. In een onderhoudende stijl en met zo min mogelijk jargon legt Russ Harris de onderliggende processen uit en beschrijft hij de belangrijkste behandelstrategieën en -technieken.

 

 

 

Russ Harris - De valstrik van het gelukRuss Harris – De valstrik van het geluk

De valstrik van het geluk is een zelfhulpboek die de vaardigheden en de kennis aanreiken om de “val van het geluk” te leren herkennen. En, belangrijker nog, hoe eruit te ontsnappen. Het is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoeken en de psychotherapeutische methode ACT (acceptatie en commitment therapie).

 

 

Russ Harris - De valstrik van het geluk cartoonboekRuss Harris – De valstrik van het geluk cartoonboek

Op een humoristische manier geeft het boek inzicht in de oorsprong en aard van deze gevoelens en gedachten. Met behulp van eenvoudige tips en oefeningen gebaseerd op mindfulness leren we hoe we die destructieve gevoelens en gedachten een zodanige plaats kunnen geven dat ze ons niet meer in de weg staan.

 

 

 

Steven C. Hayes & Spencer Smith - Uit je hoofd in het levenSteven C. Hayes & Spencer Smith – Uit je hoofd in het leven

ACT is bewezen werkzaam bij psychische stoornissen als angst, depressie of paniek. Als je worstelt met dit soort problemen, zal dit boek je helpen. Het is meer dan een zelfhulpboek: het biedt een revolutionaire aanpak voor een leven dat de moeite waard is. Stap voor stap legt het uit hoe mindfulness en acceptatie je kunnen helpen om depressie, angst of paniek te overwinnen, emotionele pijn te transformeren en jezelf te bevrijden van negatief denken en zelfkritiek.

 

Steven C. Hayes e.a. - Acceptance en Commitment TherapySteven C. Hayes e.a. – Acceptance en Commitment Therapy

Dit boek geeft de definitieve omschrijving van ACT en is geschreven door de grondleggers ervan. Met een enorme vooruitgang in de klinische toepassingen, de theorieopbouw en onderzoek in de tweede uitgave is het boek nu veel therapeut-vriendelijker en toegankelijker geworden. De nadruk ligt nu vooral op het bereiken van psychologische flexibiliteit.

 

 

 

Comments are closed.