Het belang van open en eerlijke communicatie

Open en eerlijke communicatieOpen en eerlijke communicatie

Open en eerlijke communicatie is helaas niet altijd vanzelfsprekend binnen teams. Regelmatig werk ik met teams waar het praten over elkaar, in plaats van met elkaar, de dagelijkse praktijk is geworden. Het bijzondere is dat eigenlijk niemand dit wil. Het wordt als zeer onplezierig ervaren en gaat ten koste van effectiviteit en efficiëntie van het team. Tijdens de workshops teamcoaching en –building die ik verzorg is het een onderwerp dat nogal eens wordt ingebracht. We zouden minder over elkaar en meer met elkaar moeten praten, wordt dan gezegd. We willen het zo graag en het lijkt zo vanzelfsprekend. Maar het is kennelijk nog niet zo gemakkelijk om open en eerlijke communicatie te hebben.

 

vertrouwenVertrouwen

Vrijwel altijd is de oorzaak terug te voeren op vertrouwen, of beter gezegd, het ontbreken ervan. Kan ik mijn collega’s binnen dit team vertrouwen? Mag ik erop vertrouwen dat ik mijn mening kan en mag geven zonder in een conflict verzeild te raken? Kan ik erop vertrouwen dat ik kritische vragen mag stellen zonder als afvallige beschouwd te worden?

 

Belang vertrouwen

Vertrouwen is de basis om goede beslissingen te nemen, waardevolle relaties op te bouwen, goed om te kunnen gaan met diversiteit en te durven veranderen. Stephen M.R. Covey schrijft er het volgende over: “Er is één ding gemeenschappelijk in alle individuen, relaties, teams, families, organisaties, naties, economieën en beschavingen op de hele wereld – één ding dat, indien weggenomen, de sterkste regeringen, de meest succesvolle bedrijven, de meest welvarendste economieën, het meest invloedrijke leiderschap, de beste vriendschap, het sterkste karakter en de diepste liefde vernietigt. Het is het meest genegeerde en de meest onderschatte kans van de huidige tijd: vertrouwen.”

 

VertrouwenHersteld vertrouwen

Het is werkelijk hartverwarmend een team te observeren waarin het vertrouwen is hersteld. Hoe ontspannen het “haantje de voorste” wordt omdat hij merkt dat hij niet altijd de eerste of snelste hoeft te zijn. Wat een fantastische ideeën de wat stillere en teruggetrokken collega blijkt te hebben nu hij ruimte krijgt en vertrouwen ervaart. Hoe creativiteit in het zoeken naar oplossingen plotseling ruimte krijgt. Hoeveel humor, plezier en energie er vrij komt binnen een team.

 

Spelregels

Het mooie is dat een verandertraject richting een vertrouwensvol team uiteindelijk niet eens zo heel moeilijk is. Enkele spelregels:

  1. Schep voorwaarden waarin het vanzelfsprekend wordt dat iedereen binnen het team elkaar als bondgenoot beschouwt in plaats van als concurrent. Bijvoorbeeld door bij beloningen en beoordelingen vooral naar gezamenlijke prestaties te kijken.
  2. Stimuleer persoonlijk contact en maak hartelijk zijn zonder daarvoor iets terug te verwachten vanzelfsprekend.
  3. Praat met elkaar in plaats van over elkaar. Wees consequent met de regel dat feedback altijd open en rechtstreeks gegeven wordt. Begin daar zelf mee!
  4. Stimuleer mensen die hun persoonlijke gevoelens ter discussie stellen, juist waar deze ingaan tegen wat vanzelfsprekend is.

 

Mee over communicatie, lees hier verder.

About Rijk Binnekamp Training & Coaching

Ervaren personal-, teamcoach / -trainer, management- en organisatieadviseur met een focus op leiderschap en een bijzondere belangstelling voor de menskant van organisaties. Bel voor een vrijblijvende afspraak: 0522 230 801 / 06 2241 7226.

Voel je vrij te reageren op deze column