Horen hoe je coachee denkt

horenMogelijk roept de titel van deze blog onmiddellijk de vraag op, “horen hoe je coachee denkt?” “Maar dat kan toch helemaal niet!” Toch is dat heel goed mogelijk. Om gelijk een misverstand weg te nemen, in deze blog ga ik je niet uitleggen hoe je gedachten kunt lezen. Dat kan dus inderdaad niet. Deze blog leert je gewaar te worden hoe je coachee denkt en niet wat je coachee denkt.

Ieder mens filtert volkomen onbewust selectief informatie uit de omgeving. Dat gebeurt in grote lijnen op drie verschillende manieren die in NLP visueel, auditief en kinesthetisch (kortweg VAK) worden genoemd.

 

visueelVisueel, auditief en kinesthetisch (VAK)

Sommige mensen zien meer beelden en plaatjes. Deze mensen noemen we visueel ingesteld. Andere mensen horen meer geluiden. Deze mensen zijn op de auditieve dimensie afgestemd. Een derde groep is meer ontvankelijk voor de emotionele  aspecten of tastindrukken. Je voelt de kinesthetische dimensie in de vorm van een bewustzijn van je lichaam. Tot deze groep rekenen we ook de smaak (gustatorisch) en de reuk (olfactorisch).

Laten we eens stilstaan bij hoe iemand die een auto koopt dat doet. De ene koper zal zich meer laten leiden door de mooie lijnen van de auto, de strakke grill, de mooie kleur. Een andere koper zal eerder vallen voor het massieve geluid van de dichtslaande deuren, het sportieve geluid van de uitlaat of de excellente stereo-installatie. En weer een andere koper zal zich vooral laten leiden door de geur van het interieur, de stevig voelende stoelen en het solide in de hand liggende lederen stuurwiel.

 

Representatiesysteem

In NLP wordt de term representatiesysteem (ook wel weergavesysteem) gebruikt voor de verschillende kanalen (visueel, auditief, kinesthetisch) via welke we informatie met behulp van onze zintuigen intern representeren of coderen. Als mens gebruiken we natuurlijk alle drie de representatiesystemen door elkaar, echter we hebben vaak wel een voorkeur voor één van de representatiesystemen boven de andere.

Door bewust te letten op de taal van je coachee kun je ontdekken welk voorkeurs representatiesysteem hij gebruikt. In onderstaand overzicht vind je zintuigspecifieke woorden en uitdrukkingen:

 

VAK-woorden en uitdrukkingen

VisueelAuditiefKinesthetisch
Helder, leeg, duidelijk, kleur, vaag, scherp, afbeeldingen, illustreren, inzicht, briljant, perspectief, visieArgumenteren, vragen, doof, discussiëren, luid, harmonie, melodie, uitgesproken, vraag, resoneren, zeggen, roepen, zingen, vertellen, klank, uiten, vocaal, gillenKoud, stuiteren, opwindend, voelen, stevig, vloeiend, aangrijpend, beweging, solide, aanraken, gewicht, pakkend
ik zie in datDe belangrijkste vraag die we allemaal stellen, isDe drijvende kracht achter een organisatie zijn
Een glimp van de werkelijkheidIemand lippendienst bewijzenLaat je omvormen
We beogen daarmeeDat zeg jijIemand bewegen om
Dit is een nieuwe kijk op de wereldWie geeft de toon aan?Dit trof doel
Kijk eens hierDat klinkt als een klokIk heb het gevoel dat
Dat oogt nietWoord voor woordStevig als een rots
Laat me zien wat je bedoeltWe zijn op dezelfde golflengteDaarvan heb ik mijn buik vol
TunnelvisieAfstemmenNeem één stap tegelijk
Dat klinkt me als muziek in de oren
Dat vindt weerklank

rapportRapport opbouwen

Als coach kun je sneller en beter rapport opbouwen door aan te sluiten bij het representatievoorkeurssysteem van je coachee. Door dezelfde taal te spreken als je coachee. Mensen vinden het nu eenmaal gemakkelijk te praten met mensen die “hun taal spreken”. Begin dus als coach zorgvuldig te luisteren om de taalvoorkeur van de coachee op te sporen. Vervolgens pas je je eigen taal aan, aan die van je coachee. En pas er als coach voor op je coachee niet te snel in een vakje visueel, auditief of kinesthetisch te stoppen. Dat zou een grove generalisatie zijn. Zie de dominantie als een voorkeur of een gedrag, niet als identiteit. Realiseer je ook dat het ene systeem niet beter is als het andere.

In de volgende blog meer over hoe ook lichaamstaal goede aanwijzingen geeft over welk representatiesysteem door je coachee wordt geprefereerd.

About Rijk Binnekamp Training & Coaching

Ervaren personal-, teamcoach / -trainer, management- en organisatieadviseur met een focus op leiderschap en een bijzondere belangstelling voor de menskant van organisaties. Bel voor een vrijblijvende afspraak: 06 2241 7226.

2 Comments

  1. Pingback: Hou de ogen in het oog | #NLP | Rijk Binnekamp Training & Coaching

  2. Pingback: Rapport | #NLP | Rijk Binnekamp Training & Coaching

Geef een reactie