Hersenen

Wanneer je bij iemand voor zijn CD of boekenkast gaat staan krijg je al snel een indruk met wie je te maken hebt. Onderstaande boeken over de werking van onze hersenen hebben indruk op mij gemaakt en soms zelfs mijn zienswijze ingrijpend veranderd. In ieder geval beïnvloeden ze mij in mijn werk als trainer / coach. Je kunt de boeken eenvoudig bestellen door op de afbeelding te klikken.

 

Daniel Goleman – Het brein en emotionele intelligentie

Wat zijn de voor- en nadelen van een goed of slecht humeur? Hoe kun je je brein het best trainen om creatiever te worden? Welke manieren zijn er om je emoties op het werk te beheersen? Daniel Goleman, vooraanstaand psycholoog en auteur van de wereldwijde bestseller Emotionele intelligentie, verzamelt in dit boek de laatste inzichten in het hersenonderzoek, en hoe die onze kennis over emotionele intelligentie versterken.

 

 

 

 Daniel H. Pink – Een compleet nieuw brein

Advocaat, accountant, computerprogrammeur – dat moesten we van onze ouders worden. Maar ze hadden ongelijk, de toekomst is aan een heel ander soort individu, aan een andere manier van denken. De dominantie van de linkerhersenhelft – van het verstand, de logica en het analytisch vermogen – maakt plaats voor een nieuwe wereld waarin de kwaliteiten van de rechterhersenhelft – creativiteit, gevoel en intuïtie – overheersen. 

 

 

 

Erik Scherder – Laat je hersenen niet ziiten

Lichaamsbeweging houdt niet alleen ons lijf maar ook ons brein in conditie. Dat blijkt steeds duidelijker uit wetenschappelijk onderzoek. Beweging baat het brein, en daarmee de gezondheid, van de wieg tot het graf. Als kinderen sporten worden ze slimmer, en wie meer beweegt verkleint de risico s op het ontwikkelen van dementie. Toch worden we wereldwijd steeds minder actief, steeds luier.

 

 

 

 Fokke Slootstra – EMDR, het wonder van een zichzelf genezend brein

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is oorspronkelijk ontwikkeld als therapie voor mensen die last blijven houden van bepaalde traumatische ervaringen. Fokke Slootstra pleit er in dit boek voor, om EMDR veel breder in te zetten bijvoorbeeld bij depressies, echtscheidingen en neurotische klachten. Ook bij kinderen en adolescenten is EMDR goed te gebruiken.

 

 

 

Dick Swaab – Wij zijn ons brein 

Het verhaal van je leven is het verhaal van je brein. Dat begint in de baarmoeder, waar de hersenen gevormd worden op een manier waar je je leven lang niet meer vanaf komt. Na een leven lang onderzoek naar de werking van het menselijk brein is Swaab een autoriteit. Hoe zit dat nou met de hersenen van pubers, wat gebeurt er als je verliefd bent, en valt homoseksualiteit te verklaren, wat gebeurt er wanneer alzheimer toeslaat? De zin en onzin van therapie, antidepressiva, alternatieve geneeswijzen, agressie, moreel gedrag, geloof, meditatie.

 

 

 

 De Wolfsklem– Piet Vroon

Wie zijn wij, waar komen we vandaan? Hoe is de evolutie van het gedrag, van bewustzijn en zelfbewustzijn gegaan? De evolutie verloopt met horten en stoten en er komen vaak ‘slordige’ constructies tot stand. De hersenen zijn opgebouwd uit systemen verschillen in ouderdom. De chaostheorie suggereert dat sommige delen van het brein nauwelijks voorspelbaar functioneren. Vanuit deze invalshoeken worden menselijke gedragingen geschetst, alsmede verschijnselen en problemen zoals falend beleid, het slecht functioneren van bepaalde organisaties en dergelijke. 

 

 

 

Comments are closed.