Leiderschap

Wanneer je bij iemand voor zijn CD of boekenkast gaat staan krijg je al snel een indruk met wie je te maken hebt. Onderstaande boeken over leiderschap hebben indruk op mij gemaakt en soms zelfs mijn zienswijze ingrijpend veranderd. In ieder geval beïnvloeden ze mij in mijn werk als trainer / coach. Je kunt de boeken eenvoudig bestellen door op de afbeelding te klikken.

 

Moed. Over gedurfd leiderschap

Andor de Rooy –  Moed. Over gedurfd leiderschap

Leiderschap vergt moed. Moed om de harde realiteit onder ogen te zien, ergens voor te staan, de confrontatie aan te gaan en lastige keuzes te maken. Om op kritieke momenten te doen wat nodig is, ook als dat gepaard gaat met angst of pijn. Moedige leiders maken het verschil in organisaties. Ze zijn gedreven en gaan met gezond verstand risico’s aan, maar durven zich ook kwetsbaar op te stellen als dat nodig is.

 

 

Bas W. Blekkingh – Authentiek leiderschap

Je bent succesvol leider, hebt eindverantwoordelijkheden en je oefent je functie al jaren met veel plezier uit. Maar je voelt dat er meer plezier uit je werk te halen valt. Iets houdt dat tegen en je krijgt geen grip op wat daarvan de oorzaak is. Je zoekt verbetering, maar zit vast in een patroon.Voor die leider is ‘Authentiek leiderschap’ het aangewezen boek. De basis van deze uitgave is het in de praktijk getoetste zeven-schillenmodel, waarbij elke schil je als lezer dichter bij je kern brengt.

 

Leiderschap van de programmamanager

Björn Prevaas, Jo Bos, Helmuth Stoop – Leiderschap van de programmamanager

In programma’s werken mensen op een bijzondere manier samen aan het nastreven van doelen, zoals het realiseren van de energietransitie, het verbeteren van de dienstverlening van een organisatie of het vergroten van de bereikbaarheid van een stad. Programmamanagement is het vak dat de betrokkenen helpt dit soort opgaven doelgericht en samenhangend aan te pakken.

 

 

 Daniel Goleman – Over leiderschap

Daniel Goleman werd wereldberoemd met zijn baanbrekende boek Emotionele intelligentie, dat laat zien hoe emotionele vaardigheden, meer dan rationele, van doorslaggevend belang zijn voor succes in werk en relaties. Zijn inzichten zijn bij uitstek toepasbaar in het bedrijfsleven. In Daniel Goleman over leiderschap werkt hij zijn ideeën uit tot een praktische handleiding voor managers. Wat maakt iemand tot een goede leidinggevende? Hoe geef je op een constructieve manier kritiek? Welke invloed hebben emoties op de prestaties van een groep?

 

 

Dominique HaijtemaDe essentie van leiderschap

Leiderschap kun je niet leren op een business-school. Je kunt wel veel leren van mensen die over de hele wereld leiderschap tonen. Laat je inspireren door Ricardo Semler. Of neem een voorbeeld aan Peter Bakker, die als bestuursvoorzitter van TNT een bijdrage levert aan het Wereldvoedselprogramma van de VN. Leer van de filosofe en activiste Noreena Hertz, die de kloof wil dichten tussen het rijke Westen en de ontwikkelingslanden. En raak ontroerd van het verhaal van de Bengaalse Muhammad Yunus, die miljoenen mensen helpt met microkredieten.

 

 

 Dominique Haijtema – Leiderschap in de 21e eeuw

Tien vooraanstaande managementdenkers geven hun visie op de toekomst van leiderschap. Henry Mintzberg, Jim Collins of Rosabeth Moss Kanter, zij hebben allen hun sporen verdiend in de twintigste eeuw en invloed uitgeoefend op managers over de hele wereld. Hoe denken zij over de taak van managers in deze eeuw? Iedereen is het erover eens dat die ingrijpend verandert, maar hoe? Volgens Stephen Covey zal management in de toekomst verdwijnen omdat medewerkers zichzelf zullen aansturen. Henry Mintzberg vindt dat echter een ‘idioot idee’. 

 

 

 Dominique Haijtema – Leiderschap is een keuze

Iedereen kan een (betere) leider zijn of worden. Dominique Haijtema gaat op bezoek bij de meest inspirerende denkers en doeners ter wereld. Welke lessen kunnen wij van ze leren? Ricardo Semler legt het verschil uit tussen kennis en wijsheid, Brené Brown maakt duidelijk dat kwetsbaarheid vooral kracht betekent en Margaret Wheatley benadrukt dat nog harder werken geen enkele zin heeft. In al deze interviews toont Haijtema dat leiderschap niet alleen een keuze is, maar vooral een kwestie van moed. Moed om te zijn wie je bent.

 

Rethinking leadership

Donna Ladkin – Rethinking leadership

Rethinking Leadership is een must-read voor iedereen die in leiderschap geïnteresseerd is en biedt een radicaal andere kijk op leiderschap als een contextueel ingebed, fysiek belichaamd fenomeen. Het boek komt tot originele en verrassende antwoorden op eeuwige vragen als “wat is leiderschap?” en “hoe leiden leiders verandering?”, door ze meer vanuit een filosofisch dan vanuit een psychologisch of sociologisch standpunt te benaderen.

 

 

Kijk niet weg

Esther Bootsma – Kijk niet weg

In “Kijk niet weg’ vertelt Esther Bootsma op meeslepende wijze het verhaal van generaal Patrick Cammaert, commandant van vredesmissies in onder meer Cambodja, Ethiopië en Congo, en adviseur van secretaris-generaal Kofi Annan. Dankzij Bootsma leren we Patrick Cammaert goed kennen. Rebel, generaal en kwajongen tegelijk; een inspirerend leider die geen blad voor de mond neemt. Voor een ieder die meer wil weten over leiderschap onder de moeilijkst voorstelbare omstandigheden.

 

 

 Frank van Luijk – De ontspoorde manager

Wie kent ze niet, die managers die koste wat het kost aardig gevonden willen worden en daardoor in een bijna totale besluiteloosheid en inertie vervallen? Of de narcisten, de structopaten en de psychopathische managers? Sommige managers vervallen onder druk in schadelijk gedrag. Hoe komt dat? Waaraan kun je ze herkennen en hoe kun je met ze omgaan?

 

 

Neuroleiderschap Guido van der Valk  – Neuroleiderschap

In het boek ‘Neuroleiderschap’ leer je hoe je een nieuwe manager kan worden door kennis en technieken uit de hersenwetenschappen toe te passen. Guido de Valk helpt je stap voor stap om antwoorden te vinden op deze vragen. Met de techniek van de neuroleiderschap is deze transformatie namelijk zeer goed mogelijk en ook bereikbaar voor iedereen.

 

 

 

 Henk Jan Kamsteeg – Dienend leiderschap

Leiderschap is pas effectief wanneer het niet alleen draait om de doelen van de organisatie, maar ook om die van de medewerkers. Tijdens een weekend raken drie oud-studiegenoten in gesprek over hun eigen manier van leidinggeven. Anton is een succesvolle en zeer sturende manager, die in gesprek met Bert en Corné tot de ontdekking komt dat híj wel zijn targets haalt, maar dat hij zijn teamleden weinig ruimte geeft, waardoor zij zich niet betrokken voelen. Anton is dus niet werkelijk en duurzaam effectief. Kern van hun gesprek is dienend leiderschap. 

 

 

Inge Nuijten – Echte leiders dienen

Inge Nuijten is gepromoveerd op dienend-leiderschap. Er bestaat nogal wat verwarring over het begrip dienend-leiderschap. Het wordt verkeerd begrepen, of erger, misbruikt. Nuijten analyseert en beschrijft de wetenschappelijk grondslagen van dienend-leiderschap en toont overtuigend aan dat het een nuchtere en effectieve wijze van leiderschap is. Een dienend leider stelt de belangen van de ander op de eerste plaats, heeft de wijsheid te zien wat nodig is, de capaciteiten daar iets mee te doen en de moed om daarnaar te handelen.

 

 

Perspectieven op leiderschapJaap Boonstra – Perspectieven op leiderschap

In “Perspectieven op leiderschap” bundelen gerenommeerde auteurs hun krachten en geven een breed perspectief van leiderschap. In acht hoofdstukken geven ze actuele inzichten, praktijkvoorbeelden en concrete suggesties om effectief te zijn als leider in organisaties.

 

 

 

Goede leiders zweven niet

Janka Stoker & Harry Garretsen – Goede leiders zweven niet

Stoker en Garretsen gaan in dit boek in op de vraag hoe effectief leiderschap eruitziet. Met verwijzing naar politiek leiders als Trump, Merkel, Rutte en Aboutaleb, maar ook CEO’s als Elon Musk en Herna Verhagen onderbouwen ze hun claim dat goede leiders vooral niet zweven: ze gebruiken geen vage concepten en ze staan niet los van hun omgeving. Ook gaan de auteurs in op het belang van het middenkader en zelfs op de robot als mogelijke baas.
Dit boek is onmisbaar voor managers en (politiek) leiders die in de spiegel durven kijken en echt verschil willen maken.

 

 

Ontwikkel je leiderschap

Joël Aerts – Ontwikkel je leiderschap

Ontwikkel je leiderschap is je persoonlijke gids bij het versnellen van jouw leiderschapsontwikkeling én die van anderen. Inspirerend, motiverend en ontnuchterend praktisch! Filosoferen over leiderschap is één ding. In de praktijk handen en voeten geven aan je eigen leiderschapsontwikkeling, dat is het echte werk. En dat is waar dit boek je bij gaat helpen.

 

 

 

Hoe raak je ze kwijt?Joep Schrijvers – Hoe raak je ze kwijt?

Fraude, corruptie, machtsmisbruik en gesjoemel komen in de samenleving meer voor dan ons lief is. Waarom worden sommige leiders corrupt en wreed, en blijven andere de mildheid en redelijkheid zelve? Waarom slikken wij ons commentaar in als we de baas verkeerde dingen zien doen? Hoe ongehoorzaam zijn we als dat echt moet? Toezichthouders dragen mede schuld aan de ontsporing van onze leiders. Geen verstand van zaken, inteelt en onkritisch groepsdenken, dubbele petten en een gebrek aan moed. Hoe komen we van slechte leiders af?

 

 

Jos Groen – Getuigenissen van een missie

In ”Getuigenissen van een missie” neemt collega majoor Jos Groen je mee in de ervaringen van (vaak) jonge leidinggevenden tijdens de missie in Uruzgan. Jonge mannen en vrouwen die leiding hebben gegeven onder de meest moeilijk denkbare omstandigheden. Strijd, moed, vriendschap, vakmanschap en verlies. Het komt allemaal voorbij tijdens de vele interviews die hebben geleid tot dit boek. Een must-read voor eenieder die meer van (militair)leiderschap wil begrijpen.

 

 

 Ken Blanchard – Het geheim van leiderschap

Grote thema’s tot de essentie terugbrengen, dat is Ken Blanchards kracht. Dat hij dat ook nog eens in de zeer leesbare vorm van een parabel doet, is mooi meegenomen. In dit verhaal behandelt hij zijn essentiële visie op leiderschap: ‘Een leider geeft STEUN’. De S staat voor ‘Schets de toekomst’, T voor ‘Trek de juiste mensen aan’, E voor ‘Evolueer continu’, U voor ‘Uit waardering voor resultaten en relaties’ en tenslotte de N voor ‘Neem de waarden over in je gedrag’.

 

 

 

Ken Blanchard – Over Leiderschap

De ‘One Minute Manager’ van Ken Blanchard is een businessklassieker, die al vele jaren gelezen en gebruikt wordt in allerlei organisaties. Vele managers van topondernemingen passen de methode nog steeds met succes toe. De kracht van dit boek zit hem in de drie effectieve managementtechnieken die in een verhalende vorm verteld worden. Deze managementtechnieken zijn nog steeds actueel; iedereen, in elke organisatie, kan ze leren en zou ze moeten toepassen.

 

 

 Ken Blanchard Situationeel leiderschap

Elke medewerker dat te geven wat hij of zij nodig heeft om zélf de taken goed te vervullen, daarvoor is situationeel leiderschap nodig. Deze techniek is al jaren gemeengoed, maar is lang niet altijd even gemakkelijk uit te voeren. Dit boek van leiderschapsen motivatie-expert Ken Blanchard bewijst goede diensten als introductie of als opfrisser: het hele traject van sturen – coachen – ondersteunen – delegeren wordt hierin kort en bondig uitgelegd.

 

 

 

De kleren van de leider  Koen Marichal & Jesse Segers – De kleren van de leider

Leiderschap is geen vaststaand gegeven. De invulling ervan evolueert mee met de veranderende context, de tijdgeest en personen. Bovendien is het een sociaal fenomeen: leiderschap is wat mensen tot groep maakt en voor richting, betekenis en steun zorgt. “De kleren van de leider” wil het in alle openheid hebben over de betekenis van leiderschap, de rollen en verantwoordelijkheden, de overtuigingen en motivaties.

 

 

 

Manfred Kets de Vries – Leiderschap ontraadseld

Hoe word je een succesvol leider? Wat voor leiderschapsstijl houd je erop na? Welke vaardigheden heb je nodig om jezelf, je medewerkers en je bedrijf zo goed mogelijk te laten functioneren? Beschik je over voldoende emotionele intelligentie? Hoe narcistisch ben je? Sta je open voor verandering? Heb je je opvolging al geregeld? ‘Leiderschap ontraadseld’ doet onderzoek naar de essentie van leiderschap vanuit een klinische benadering van organisatievraagstukken.

 

 

 

Mark van Vugt & Max Wildschut – Gezag

Het oude leiderschap op basis van macht werkt niet meer in moderne organisaties. Om het beste uit mensen te halen heb je als leider gezag nodig. Gezag betekent dat mensen naar je luisteren omdat ze hier zelf voor kiezen, niet omdat het moet. Met gezag realiseer je niet alleen betere resultaten, het maakt het werk ook voor iedereen leuker – ook voor jou als leider. Zowel macht als gezag hangen samen met aangeboren instincten. Onze hersenen zijn echter niet geëvolueerd voor de realiteit van moderne organisaties. 

 

 

 

 Mathieu Weggeman Leidinggeven aan professionals

De succesvolle professionele organisatie kenmerkt zich door een open en eerlijk werkklimaat met platte structuren. Waarin de mensen de middelen en speelruimte krijgen om hun taken uit te voeren. Via geplande en toevallige synergieën tussen professionals onderling. Als manager zult u aan deze professionals op een heel andere manier leiding moeten geven dan ze gewend zijn. Maar hoe?

 

 

 

 

Leidinggeven aan professionals? Niet doen!Mathieu WeggemanLeidinggeven aan professionals? Niet doen!

De vloeren van onze organisaties worden bevolkt door professionals en het aantal organisaties dat kennisintensief genoemd mag worden, groeit nog steeds. In al die organisaties moet leiding gegeven worden, zeggen de managers. “Niet doen,” zegt Mathieu Weggeman, “professionals zijn al gemotiveerd. Ze hebben jaren gestudeerd om eindelijk te mogen gaan doen waar ze zo enthousiast over zijn. Pas op dat je dat enthousiasme niet verprutst!”  Faciliteer professionals in plaats van hun werkprocessen alsmaar te plannen en te controleren.

 

 

 

Mauk MulderDe Logica van de macht

De meeste mensen denken bij het woord “macht” aan een vies iets, iets waar je bij uit de buurt moet blijven want “macht is fout”. Bijna iedereen heeft er wel één of meerdere negatieve ervaringen mee– hetzij als ondergeschikte, of als persoon in een machtspositie en daarbij horende dilemma’s, veranderingen en ervaringen. De inzichten en informatie die Mauk Mulder ons verschaft helpen juist integere, goedwillende mensen hun positie te versterken en slimmer om te gaan met de krachten die spelen binnen organisaties, de maatschappij en groepen.

 

 

 

Otto van Wiggen – Niemand is belangrijker dan het team

Otto van Wiggen schetst een verhelderend beeld van waar het in de huidige leiderschapscultuur aan schort en waarom teambelang moet prevaleren boven persoonlijk belang. Het boek biedt op een heldere en toegankelijke manier zicht op de visie van een authentiek leider die ook in staat blijkt kritisch naar zichzelf te kijken. Heb het boek in één ruk uitgelezen. Een must-read voor leidinggevenden in zowel het militaire als het civiele domein om op je eigen leiderschapsgedrag te reflecteren en effectiever te worden. Leiderschap is immers een levenslang leren.

 

 

 

Peter Vonk – Drie redenen waarom u (g)een leider bent

Een must-read als je meer van leiderschap wilt begrijpen. Wanneer leiders en managers falen is dat voor het overgrote deel van de gevallen terug te voeren op een gebrek aan ik-sterkte en/of een gebrek aan empathie en/of een gebrek aan zelfkritiek. Een drietal ondelegeerbare leiderschapscompetenties. Peter Vonk is eigenaar van het gelijknamige adviesbureau en heeft inmiddels duizenden leidinggevenden getest en geanalyseerd. Een boek dat uitblinkt qua helderheid en bovendien is doorspekt van mooie praktijkvoorbeelden.

 

 

 Rob de Lange, Jaap ten Wolde – Ik ben integer, jij bent integer

Integriteit van organisaties en hun leiders is een cruciaal thema. De schade van een gedeukt imago varieert van een koersval op de beurs of een consumentenboycot tot een besmette persoonlijke reputatie. FD-journalist Rob de Lange ging de samenwerking aan met integriteitsexpert Jaap ten Wolde, en kwam gaandeweg dichter op de praktijk te staan dan hij kon vermoeden toen Ten Woldes reputatie zelf ter discussie kwam. Dit boek is een eerlijke en boeiende discussie, tussen de auteurs onderling en in gesprek met vijftien captains of Industry.

 

 

 

Sonja van Beveren – Beginnen met leidinggeven doe je zo!

Trainer, spreker en bestseller auteur Remco Claassen schrijft er het volgende over: “Een toegankelijk, pragmatisch en vlot geschreven boek voor iedere leidinggevende die nieuw is in het vak. Sonja wijst je de weg tijdens die spannende eerste fase en helpt je veel beginnersfouten te voorkomen. Kom sterk uit de startblokken en ontdek dat leidinggeven een prachtig vak is.”  En stiekem denk ik dat ook heel veel “gevorderde” leidinggevenden veel aan het lezen van dit boek zullen hebben.

 

 

 

Stephen R. Covey – De zeven eigenschappen van effectief leiderschap

Stephen R. Covey, directeur van het Covey Leadership Center in Utah, heeft met zijn boek een miljoenenpubliek bereikt. Covey leert managers hoe zij de kwaliteit van hun persoonlijke leven, van hun produkten, diensten en organisaties kunnen verbeteren. De leider van de toekomst heeft een open oog voor zaken als rechtvaardigheid, integriteit, menselijke waardigheid, dienstbaarheid en kwaliteit. Dit boek is een absolute aanrader voor iedereen die meer wil weten over principes van zelfsturing.

 

 

 

Stephen R. Covey – De 8ste eigenschap. Van effectiviteit naar inspiratie

Ontdek je eigen stem, draag deze uit en help ook anderen hun eigen stem te ontdekken en uit te dragen. Dit maakt dat je het beste in jezelf naar boven haalt en zo de meeste creativiteit, kracht en resultaten boekt. Dit geldt voor mensen persoonlijk, maar ook voor de creativiteit en resultaten in organisaties. Covey laat zien hoe je die creatieve krachten kunt ontdekken en kunt ontwikkelen, en ook hoe je als leidinggevende dat proces bij anderen kunt faciliteren. Maar Covey laat ook zien waarom en hoe er zoveel energie verloren gaat.

 

 

 

 Twan van de Kerkhof – De reis van de leider

De wereld verandert razendsnel en dat vraagt om een nieuwe vorm van leiderschap. Je kunt niet langer leiden op basis van macht, maar alleen op basis van wie je bent. Een echte leider helpt zijn medewerkers en zijn organisatie verder doordat hij denkt en beslist vanuit zijn authenticiteit. Maar hoe werkt dat in de praktijk? Twan van de Kerkhof laat zien hoe je deze diepgaande verandering kunt bereiken met behulp van de U-theorie van leiderschap.

 

 

 

Warren Bennis – Lessen in leiderschap

Leiders worden niet geboren maar gemaakt, zegt Warren Bennis. Leiders zijn mensen die zich volledig kunnen ontplooien, weten wie ze zijn, wat ze willen, waarom ze het willen en hoe ze dat op anderen over moeten brengen om medewerking en steun te krijgen. Ze kennen hun sterke en zwakke kanten en weten hoe ze hun doel moeten bereiken. De sleutel tot volledige zelfontplooiing is begrijpen hoe je zelf en hoe de buitenwereld in elkaar zit. De sleutel tot dat begrip is leren, van je eigen leven en van de ervaringen die je daarin hebt opgedaan.

Comments are closed.