Persoonlijke groei

Wanneer je bij iemand voor zijn CD of boekenkast gaat staan krijg je al snel een indruk met wie je te maken hebt. Onderstaande boeken over persoonlijke groei hebben indruk op mij gemaakt en soms zelfs mijn zienswijze ingrijpend veranderd. In ieder geval beïnvloeden ze mij in mijn werk als trainer / coach. Je kunt de boeken eenvoudig bestellen door op de afbeelding te klikken.

 

Anthony Robbins – Je ongekende vermogens

Verbetering van het leven door training van de geest. Wat is Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP)? Het principe: als je je een innerlijke voorstelling maakt van hoe je wilt zijn of wat je wilt bereiken, dan heeft dat een duidelijk positieve invloed op het resultaat. Hoe dit precies in zijn werk gaat, staat in dit boek. Het helpt de lezer om positief en zelfbewust te denken. Je ontdekt letterlijk ongekende vermogens in jezelf, die een excellent leven mogelijk maken.

 

 

 

Bouke de Boer – De bijzondere reis van een prikkel

Hoe vaak zijn we ons eigenlijk bewust van datgene dat ons stuurt? Hoe vaak gebeurt het niet dat we dingen proberen te veranderen en dat het net is alsof iemand je aan je bretelletjes weer terugtrekt? Hoe komt het toch dat we dingen doen die we eigenlijk niet willen, en datgene wat we nu juist wel graag willen niet doen?

 

Brené BrownBrené BrownDe kracht van kwetsbaarheid

In De kracht van kwetsbaarheid beschrijft Brené Brown wat het betekent om je kwetsbaar op te stellen in een wereld die gericht is op perfectionisme en het nemen van risico’s zonder dat succes gegarandeerd is. Op een heldere en open manier wordt er over kwetsbaarheid gesproken. Of het nu om werk, relaties of opvoeding gaat: het is eng en moeilijk om je kwetsbaar op te stellen, maar het is nog veel moeilijker om het niet te doen en jezelf af te blijven vragen: wat als ik het wel had geprobeerd?

 

 

Brené Brown Brené Brown – De moed van imperfectie

Brené Brown beschrijft in De moed van imperfectie hoe moed, compassie en verbondenheid een belangrijke plek in je leven kunnen krijgen. Op basis van haar jarenlange studie kwam ze tot tien stellingen over een `bezield leven : leven vanuit het gevoel dat je de moeite waard bent. Op haar eigen, eerlijke, warme en grappige manier moedigt ze de lezer aan om perfectionisme te laten varen, stress als leefstijl los te laten, te vertrouwen op intuïtie en creativiteit de ruimte te geven. Van “Wat zullen anderen wel niet denken?” naar “Ik ben goed genoeg.”

 

 

Brené BrownBrené Brown – Verlangen naar verbinding

Brené Brown heeft wereldwijd een gesprek op gang gebracht over de onderwerpen die zin geven aan ons leven: moed, kwetsbaarheid, liefde, verbondenheid, schaamte en empathie. In haar nieuwe boek herdefinieert Brené Brown wat het betekent om er werkelijk bij te horen in een tijd van toenemende polarisatie: het vereist dat we volledig in onszelf geloven en alleen durven te staan wanneer dat nodig is.

 

 

 

Chris Carey – Wie ben je

Clowns en Kruisvaarders… Helpers en Helden… Jagers en Heiligen… Artiesten en Onderzoekers… Charmeurs en Kampioenen… en Uilskuikens. Je werkt elke dag met deze mensen, persoonlijk en beroepsmatig. Begrijp je hen – en jezelf – goed genoeg om het beste in hen naar boven te halen en je eigen succes te verzekeren. Verbeter de wereld en begin bij jezelf is nog nooit zo duidelijk opgeschreven. Dit boek geeft inzicht in jou… en in anderen.

 

 

 

Eckhart Tolle – De kracht van het nu

Eckhart Tolle nodigt je uit om jezelf van je verstand te bevrijden. Om je ware zelf en je identificatie met je onechte zelf, je ego, te laten varen. Zo verlos je jezelf van psychische pijn. Iedereen die zich overgeeft aan het Nu zal hierin slagen! Het leven is een aaneenschakeling van momenten in het Nu. Alles gebeurt in het Nu en alles vinden we in het Nu. Als we ons hiervan bewust worden, vinden we schoonheid, liefde, geluk, creativiteit, innerlijke vrede en bovenal ons ware zelf.

 

 

Eckhart Tolle – Een nieuwe aarde

De huidige staat van de mensheid is erbarmelijk en gevaarlijk ongezond. Tolle windt er geen doekjes om in dit boek. Ego-denken is de boosdoener. Dat remt ons in alle opzichten af en maakt vrijheid en vooruitgang onmogelijk. Maar hij heeft ook goed nieuws: er is namelijk een alternatief! Daarvoor moeten we eerlijk naar onszelf kijken en de sprong wagen naar een collectief bewustzijn. Alleen dan kunnen we transformeren naar een andere samenleving

 

 

Ernst Bohlmeijer & Monique Hulsbergen – Voluit leven

Veel mensen ervaren hun leven als onbevredigend omdat zij last hebben van psychisch leed zoals angst, somberheid, onzekerheid of vermoeidheid. Pas als deze klachten zijn overwonnen kunnen zij met het leven beginnen, zo is de overtuiging. Dit boek laat zien dat dit niet werkt en biedt een alternatief. Leed is onlosmakelijk verbonden met leven. Wanneer je dit aanvaardt stop je het dagelijks gevecht. Er ontstaat ruimte te doen wat je echt belangrijk vindt. 

 

 

Friedbert Gay & Lothar J. SeiwertHet ABC van de persoonlijkheid

Het populaire boek ‘Het abc van de persoonlijkheid’ is geschreven voor een breed publiek en bevat een schat aan informatie. Het is rijk geïllustreerd met cartoons en geeft op een humoristische en trefzekere manier uitleg over de vier gedragsdimensies van D-I-S-C. Daarnaast komen veel toepassingen van DISC in de praktijk aan bod, waaronder: verkopen, leidinggeven, time management, werken in teamverband.

 

 

 

Jan Bloemhof – Leuk, lerend & lonend

Zeer inspirerend boek van oud dorpsgenoot (Wezep) Jan Bloemhof. Lange tijd voelde Jan zich kansloos, weinig mensen hadden vertrouwen in hem. Tot hij een aantal succesvolle inzichten kreeg en zichzelf leerde daar in de praktijk optimaal gebruik van te maken. Jan leert ons, dat bij alles wat je doet de drie L’s leidend zijn: is het Leuk, Lerend en Lonend? Ontbreekt één van de L’s dan treden de volgende drie L’s in werking: Links Laten Liggen! Jan deelt in dit boek zijn systeem. Alvast één tip, stop met denken in schaarste, denk in overvloed!

 

 

 

Lucas Derks & Jaap Hollander – Essenties van NLP

‘Essenties van NLP’ biedt een blik op Neuro-Linguistisch Programmeren. De auteurs behandelen de dimensies van dit model van de menselijke ervaring en diverse ontwikkelingen zoals transcultureel modelleren, het beïnvloeden van groepsprocessen en spiritualiteit. Verhelderend wordt het landschap in kaart gebracht, waarbij hete hangijzers zoals diagnostiek, positieve en negatieve suggestie en ideologisch en wetenschappelijk geaarde kritiek op NLP  aan bod komen.

 

 

Richard Bandler – Hoe haal je wat in je hoofd

De technieken van N L P vonden hun eerste toepassing in de psychotherapie, maar blijken nu een krachtig basisprincipe te geven voor o.a. management, onderwijs en gezondheidszorg. In ”Hoe haal je wat in je hoofd” gaat Richard Bandler, de grondlegger van N L P, in op de wijze waarop wij de realiteit in onszelf voorstellen. Maar belangrijker nog: hij geeft uitdagende methoden hoe we met onze interne films, geluiden of gevoelens kunnen omgaan.

 

 

 

Theo IJzermans – Beren op de weg, spinsels in je hoofd

Waar mensen zijn, zijn emoties. Ook op de werkplek. Dit boek gaat over de ‘Rationele Effectiviteits Training’ (RET), een veel gebruikte methode om beter om te gaan met werksituaties die stress, slechte sociale contacten en ergernis veroorzaken. Spanning en stress hebben maar voor een deel te maken met invloeden van buitenaf; een groot deel van de narigheid veroorzaken we zelf. De RET-methode leert je greep te krijgen op deze niet-productieve emoties; emoties die niet alleen stress veroorzaken, maar er ook toe leiden dat je minder presteert dan je kunt.

 

 

hoe maak ik van olifant weer mugTheo IJzermans & Roderik Bender – Hoe maak ik van een olifant weer een mug?

In ‘Hoe maak ik van een olifant weer een mug?’ bouwen IJzermans en Bender voort op ‘Beren op de weg, spinsels in je hoofd’. Ze herhalen kort de uitgangspunten van de RET – waardoor het boek ook voor beginners goed te volgen is – en bespreken de functies van verschillende emoties en de irrationele gedachten die daar vaak de oorzaak van zijn. Daarna gaan ze dieper in op veelvoorkomende problemen als uitstelgedrag, weerstanden tegen verandering, schuldgevoel en onzekerheid.

Comments are closed.