Inspirerend leidinggeven

Situationeel leidinggeven

Het situationeel leidinggeven waarover ik schreef in mijn column van 07 oktober j.l. beperkt zich in feite tot leiderschapsgedrag wat aansluit bij het ontwikkelniveau van de teamleden. Inspirerend leidinggeven gaat een stap verder. Inspirerende leiders gebruiken hun persoonlijke kracht. Ondermeer door platter wordende organisaties verliezen leiders steeds meer aan macht. Wil een leider zijn invloed op medewerkers behouden, dan zal hij dus iets extra’s moeten bieden.

 

inspirerenPersoonlijke kracht

Dat extra’s is zijn persoonlijke kracht. Dan heb je macht niet meer zo nodig. Daarmee is een inspirerend leider onderscheidend, kan zijn medewerkers aan hem binden en behoudt hij invloed. Hij maakt potentieel los bij de ander waarvan deze (nog) niet weet dat het aanwezig is.

 

Drie delen

De persoonlijke kracht van een inspirerend leider is in drie delen te scheiden:

  • De richtinggevende leider
  • De operationele manager
  • De coach

Richtinggevende leider

De richtinggevende leider is erg belangrijk. Hij bedenkt de juiste strategie, structuur, doelen en planningen voor zijn team en neemt beslissingen. Is in staat om buiten de kaders te denken, is creatief en innovatief. Wanneer zaken niet naar wens gaan, creëert de richtinggevende leider tijd en ruimte om hierover te reflecteren. Hij zorgt ervoor de huidige disfunctionele situatie bij te stellen met de verantwoordelijke betrokkenen. Als leider zeg je niet: ”ik heb of neem geen tijd om mijn visie te concretiseren.” Heb je een visie, dan dient je die te benoemen. Heb je geen visie dan dien je die te creëren. Hij is nieuwsgierig en is geïnteresseerd waarom het zo lastig is voor betrokkenen om zich naar die visie te gedragen. Dan ben je authentiek in je leiderschap!

 

Operationele manager

Vanuit de visie kijkt hij als operationele manager naar het hier en nu en naar het gedrag wat de medewerkers vertonen om zo samen met zijn medewerkers het afgesproken werk te doen en te communiceren. Ondersteunt het gedrag van de medewerkers de visie dan beloont hij dit gedrag. Zo niet, dan corrigeert hij als operationele manager niet te snel. Eerst dient hij zich af te vragen waarom betrokkenen zichzelf, of elkaar niet hebben gecorrigeerd. Wanneer je te snel corrigeert neem je het werk van het team over. Een goed team is intelligenter dan zijn manager en daar moet je als inspirerend leider wel tegen kunnen.

 

Coach

Als coach dient hij zijn medewerkers te inspireren, motiveren en een teamgevoel te creëren. Medewerkers voelen zich daardoor verbonden aan hem, het team, de gewenste resultaten en de organisatie. Coachen is een begeleidingsstijl om anderen te stimuleren in eigenaarschap voor de eigen (competentie)ontwikkeling binnen de werkcontext. Overigens heeft coachen pas bestaansrecht als er sprake is van richtinggevend leiderschap in een organisatie.

 

inspirerend leidinggevenInspirerende leider

Een inspirerende leider beschikt over (persoons)kenmerken als zelfvertrouwen, originaliteit, creativiteit, overtuigingskracht, ambitie en energie. Door zelf zijn pad van persoonlijke groei te gaan, krijgt hij gevoel voor wat er op dat vlak nodig is en kan hij het groeipad van zijn medewerkers met meer begrip volgen en begeleiden. Durft de mens in zichzelf te leren kennen, waardoor hij de mens in zijn medewerkers steeds beter kan herkennen en bijstaan. Om de mens die hij is zonder omhaal in zijn werk te laten zien, nodigt hij zijn medewerkers uit zich ook te laten zien. Dat is een noodzakelijke basis voor een inspirerend leider.

 

Zie mijn blogs over leiderschap en authenticiteit.

Leiderschap en Authenticiteit I

Leiderschap en Authenticiteit II

About Rijk Binnekamp Training & Coaching

Ervaren personal-, teamcoach / -trainer, management- en organisatieadviseur met een focus op leiderschap en een bijzondere belangstelling voor de menskant van organisaties. Bel voor een vrijblijvende afspraak: 0522 230 801 / 06 2241 7226.

Voel je vrij te reageren op deze column