Leiderschap en authenticiteit I

Leiderschap en authenticiteit

De afgelopen jaren heb ik, als teambuilder, veel teams en leiders de revue zien passeren. Goede leidinggevenden en soms meer dan dat. Leidinggevenden die niet alleen in staat bleken te motiveren, maar vooral ook te inspireren en teams tot grote hoogte wisten te brengen. Dat alles te mogen observeren is een groot goed en het geeft een prima gelegenheid na te denken wat deze toppers van de subtop onderscheid.

 

AuthenticiteitAuthenticiteit

Een van de aspecten die ik zelf duidelijk heb kunnen observeren is dat “topleiders” zich onderscheiden door authenticiteit. Over authenticiteit wil ik het in deze blog hebben. 

In authenticiteit zitten heel bijzondere aspecten verborgen zoals kwetsbaarheid en verbinding. Kwetsbaarheid is de moed om onvolmaakt te zijn, te durven omarmen dat dat wat je zo kwetsbaar maakt, je ook zo mooi en krachtig maakt. Toch schamen we ons vaak voor die kwetsbaarheid. Schaamte niet volmaakt te zijn, schaamte over wat anderen daarvan zullen vinden, de angst om afgewezen te worden, de angst om geen verbinding te kunnen aangaan.

Want er is nogal wat moed nodig om authentiek te zijn. Wybe Veenbaas zegt er het volgende over: “Authentiek zijn betekent dat we ergens de stem van onze bestemming vinden en dat vraagt dat je iets aan moet gaan waar je eigenlijk niet naar toe wilt.” 


Verbinding

Om authentiek te zijn moet je verbinding kunnen aangaan, met jezelf en met je omgeving. Verbinding met jezelf is nodig om in je eigen kracht te staan. Verbinding aangaan met je omgeving is de reden waarom we hier zijn, wat ons een doel en zin geeft in ons leven. Schaamte is heel makkelijk te begrijpen als angst niet verbonden te zijn. Is er iets met mij, dat als andere mensen dat zien, ze zich niet met mij willen verbinden, dat ik het niet waard ben?

Kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid gaat gepaard met nare gevoelens. Gevoelens van angst, hartzeer, schaamte en teleurstelling. Dus proberen we deze gevoelens te onderdrukken o.a. door ons anders voor te doen, uit verbinding met onszelf gaan. Het vervelende is alleen dat het onderdrukken een heel vervelend neveneffect heeft. Met het onderdrukken van nare gevoelens drukken we ook alle goede en mooie gevoelens als vreugde, dankbaarheid en geluk weg.

Het goede bericht is dat iedereen dit heeft. Prijs je hier gelukkig mee, want mensen zonder angst en schaamte zijn niet in staat tot empathie of verbinding. We hebben het dus gewoon te verduren als een aspect dat gewoon bij het leven hoort.

kwetsbaarheidIk ben genoeg

Een leider die niet authentiek is zal proberen zijn kwetsbaarheid te onderdrukken door alles wat onzeker is zeker te maken. Ideeën, plannen, opdrachten, etc. worden met grote stelligheid gepresenteerd vanuit de gedachte dat dit van een goede leider verwacht wordt. Er is te weinig ruimte voor discussie, er is te weinig dialoog, want discussie en dialoog maken de leider kwetsbaar. Maar denk je nu echt dat anderen niet merken wanneer een leidinggevende zichzelf niet is, niet authentiek is? De taak van een leider is zichzelf ten diepste te laten zien, ook in zijn kwetsbaarheid. Dat maakt hem authentiek, dat maakt hem tot een topper! 
Zijn overtuiging moet zijn “ik ben genoeg!”Brene Brown

Voor meer inspirerend materiaal over authenticiteit zie op mijn pagina ´Inspiratie´ een filmpje van professor Brene Brown van de universiteit van Houston. Zij doet al ruim 10 jaar onderzoek naar kwetsbaarheid, moed, schaamte en authenticiteit. Hoe leren wij om onze zwakheden en onvolmaaktheden te omarmen, zodat we leven vanuit authenticiteit en waardigheid.

Lees ook Leiderschap en authenticiteit II

About Rijk Binnekamp Training & Coaching

Ervaren personal-, teamcoach / -trainer, management- en organisatieadviseur met een focus op leiderschap en een bijzondere belangstelling voor de menskant van organisaties. Bel voor een vrijblijvende afspraak: 0522 230 801 / 06 2241 7226.

Voel je vrij te reageren op deze column