Leiderschap is een levenlang leren

LerenLevenlang leren

Er zijn mensen die denken dat leiderschap aangeboren is, dat je het niet kunt leren. Uit onderzoek echter blijkt dat dit onzin is. Leiderschap is te leren. En het bijzondere van leiderschap is misschien ook wel dat je nooit uitgeleerd raakt. Leiderschap en leren horen bij elkaar en daarmee is leiderschap een levenlang leren. Beginnende leiders kunnen prima aan de slag met het model “Situationeel leidinggeven” van Hersey en Blanchard.

 

Het verschil maken

Maar met dit model alleen ben je er niet. Iedere leider moet zich blijven ontwikkelen. Als leider moet je het verschil kunnen en durven maken. Leiders die het verschil maken, beschikken over innerlijke eenvoud waarmee ze de externe complexiteit aankunnen. Ze hebben daarbij het vermogen iedereen in hun omgeving in hun kracht te zetten. Kenmerkend voor dit soort leiders is:

 1. Het zijn individuen met een sterk geloof in zichzelf dat ze het verschil kunnen maken.
 2. Het zijn moedige mensen die hun nek durven uit te steken. Ze durven onbekend terrein te betreden en uit hun comfortzone te komen. Ze hebben een grote innerlijke drive.
 3. Het zijn mensen die een groot vertrouwen in hun mensen en hun potentieel hebben.
 4. In hun gedrag en uitspraken komt voortdurend tot uiting waar ze voor staan. Ze zijn als het ware hun eigen boodschap.
 5. Houden nooit op met leren. Ze zien zelfontwikkeling als voorwaarde voor organisatieontwikkeling. Ze ervaren geen mislukking, maar alleen feedback.
 6. Het zijn mensen die prima kunnen omgaan met complexiteit, paradoxen en onzekerheid.
 7. Ze hebben een duidelijk visie en het vermogen anderen daarvoor enthousiast te maken.

 

InspirerenInspireren

Leiders moeten ook in staat zijn hun omgeving te inspireren. Inspirerende leiders hebben het vermogen om emotie op te wekken. En ja, ook emotioneel raken kun je aanleren. Tenminste als je emotionele verbinding als een wederzijds iets ziet, en niet slechts als een eenzijdig charisma. Er zijn meerdere manieren om mensen emotioneel te raken:

 

 1. Geloof in je boodschap en communiceer deze met energie en passie.
 2. Zorg voor een heldere richting, visie en strategie en neem je mensen daarin mee.
 3. Toon warme, oprechte, respectvolle en persoonlijke interesse. Wees een voorbeeldmodel van hoge principes, integriteit en ethisch gedrag.
 4. Zorg dat de te behalen doelen SMART zijn.
 5. Durf los van je eigen inhoudelijke expertise je mensen met passie te “dienen” zodat zij op hun beurt ook weer hun mensen met passie dienen.
 6. Wees je ten allen tijden bewust: “wat je zaait zal je oogsten!

 

SLII-Model

Het model Situationeel Leidinggeven gaat pas werken als je je voortdurend afvraagt: “Wat doe ik ermee?” In hoeverre heb ik mij de principes eigengemaakt? Een wellicht confronterende, maar bovenal uitdagende en uitnodigende vraag om voor jezelf te onderzoeken. Je dient op zoek te gaan naar de leider in jezelf, oftewel “Zelf Leiderschap”. Jezelf kennen is de sleutel om een effectief leider te worden.

 

Meer weten over leiderschapsontwikkeling, lees hier verder.

About Rijk Binnekamp Training & Coaching

Ervaren personal-, teamcoach / -trainer, management- en organisatieadviseur met een focus op leiderschap en een bijzondere belangstelling voor de menskant van organisaties. Bel voor een vrijblijvende afspraak: 0522 230 801 / 06 2241 7226.

2 Comments

 1. Beste Rijk,
  In het eerste deel van je artikel dacht ik: “daar komt een narcistisch autocratisch leider ook een eind mee”. Het tweede deel voegt naar mijn mening de waarde toe. Zonder degelijke zelfkennis en de bereidheid om kwetsbaar te zijn komt een leider er niet. Daar ligt ook de kans voor de echte verbinding. Dank voor je artikel. Groet Kees.

Voel je vrij te reageren op deze column