Leiderschapsontwikkeling

Leiderschapsontwikkeling

Heb jij jezelf wel eens afgevraagd hoe je als (startend)leidinggevende beter kunt worden, ja…… lees dan even verder.

Leidinggeven is niet altijd gemakkelijk, sterker nog, het kan soms ronduit stressvol zijn. Tegelijkertijd moet je je realiseren dat leiderschap een levenslang leren is. Veel leidinggevenden lopen tegen vragen aan: Ik heb best wel lastige medewerkers, hoe pak ik dat aan? Waarom doen mensen niet gewoon wat ik ze opdraag? Ik heb het idee vaak achter de feiten aan te lopen, hoe kan dat anders? Wat moet ik doen om rustiger en evenwichtiger over te komen? Ik heb het gevoel dat ik er altijd moet zijn, ze kunnen niet zonder mij. Kan dat ook anders?  Welke leiderschapsstijl moet ik eigenlijk gebruiken? Ik ben best vaak gespannen, wat moet ik doen om beter te kunnen ontspannen? Hoe krijg ik mijn mensen zover dat ze wel naar me luisteren, dat ik invloed op ze uitoefen? Wat kan ik doen om het leuker voor mijn team én voor mezelf te maken? Hoe moet ik eigenlijk omgaan met mensen die het oneens met mij zijn? Zomaar een paar vragen waar veel leidinggevenden tegenaan lopen.

Je vindt in mij een ervaren coach op het gebied van leiderschap en leiderschapsontwikkeling. Met 35 jaar ervaring als leidinggevende binnen de Koninklijke Landmacht, waarvan ruim 8 jaar als trainer / coach, binnen het Expertise Centrum Leiderschap Defensie, heb ik een schat aan ervaring die ik graag met je deel.

 

 

LeiderschapsontwikkelingEen leider is het meest effectief als mensen ternauwernood weten van zijn bestaan. Als zijn werk er op zit en zijn doel is bereikt, zullen zijn troepen denken dat ze het zelf hebben gedaan.

 

Lao Tse

 

Persoonlijk leiderschap

Vanuit onze waarden en visie streven we naar een, voor ons, ideale vorm van (persoonlijk) leiderschap. De praktijk kan echter weerbarstig zijn. Onzekere gevoelens en gedachten kunnen je behoorlijk in de weg zitten. Oud leiderschap op basis van macht werkt niet meer in de organisatie van nu. Om het beste uit je mensen te halen heb je als leider gezag nodig. Om je te ontwikkelen tot een leider met gezag dien je de weg naar binnen te maken.

 

egoZelfkennis

Als leider moet je namelijk over zelfkennis te beschikken. Je moet de weg naar binnen maken om je kwaliteiten en valkuilen te ontdekken. Waarin ben ik goed en wat behoeft verandering of verbetering? De wijze waarop wij onze buitenwereld ervaren heeft alles te maken met onze binnenwereld. Onze binnenwereld wordt gedomineerd door ons ego. Het is het “aapje op je schouder” dat voortdurend commentaar geeft op alles wat er in ons gebeurt. Dat ons kan aanmoedigen maar net zo gemakkelijk laten verkrampen. Wanneer je leiderschap ambieert dan heb je daarmee te dealen. Het is soms letterlijk een weg van vallen en opstaan. En al is die weg is lang, vol obstakels en kuilen, hij hoort bij leiderschap. Je dient hem te volgen want er bestaat geen easy way, er is geen wegomlegging. Het is namelijk de enige weg die leidt naar leiderschap vanuit gezag en persoonlijk meesterschap.

 

“De uitdaging van deze tijd is zicht te krijgen op je binnenstroom (je talenten, je angsten, begeerte, verlangen) en een helder perspectief ontwikkelen op je buitenstroom (het leven van alledag wat zich aan je voordoet, met alle verleidingen, kansen en bedreigingen) en het voeren van de dialoog daartussen” – Herman Wijffels

 

leiderschapWie anderen wil leiden moet eerst zijn eigen meester worden. Daarmee is leiderschap een leven lang leren!

 

Meer weten over leiderschapsontwikkeling? Bel mij voor een vrijblijvende afspraak: 06 2241 7226 of mail naar Rijk Binnekamp Training & Coaching.

 

Comments are closed.