Als je “stuurloos” over een andere boeg gooit, krijgt plotseling alles richting

Haal jij alles eruit?

Ken je het gevoel dat er meer uit het leven en werk te halen is dan je nu doet? Heb je wel eens het idee stuurloos te zijn? En wanneer je dat gevoel herkent, mag ik je dan eens een paar vragen stellen: waar baseer jij je keuzes op? Wat stuurt jou in je leven? Wie helpt jou bij het nemen van beslissingen? Welke waarden zijn belangrijke in jouw leven?

 

Stuurloos

Stuurloos

Geen zeeman zal het zich in zijn hoofd halen zonder kompas de woeste baren op te gaan. De kans om te verdwalen of op een plek te eindigen waar je niet naar toe wilde is namelijk erg groot. Je kunt er natuurlijk voor kiezen het leven te nemen zoals het komt. Na te denken hoe je vroeger in je leven met een omstandigheid zou zijn omgegaan en op basis daarvan een keuze te maken. Dat is echter wel reactief. Net als voor de zeeman is het ook voor jou makkelijk en handig om een kompas te hebben dat je helpt bij het maken van keuzes op je levenspad. Je hoeft je leven niet in te richten op basis van je geheugen. Het kan ook op basis van je voorstellingsvermogen. Je hoeft niet te putten uit je beperkt verleden. Doe een beroep op je onbeperkt potentieel. Je wordt dan namelijk proactief.

 

Persoonlijke kracht

Het mooiste en beste dat je kunt doen is je levenspad sturen vanuit persoonlijke kracht. Die kracht komt vrij als je je afstemt op je wensen en verlangens, je competenties, je waarden, je identiteit en je missie. Je ziet het leven als een pad dat zich voor jou uitrolt en waarop jij wandelt. Natuurlijk loop jij dit pad niet alleen, maar niemand kan de verantwoordelijkheid voor jouw pad overnemen. De weg vinden, keuzes maken en verder gaan: dat doe je zelf.

 

richtingPersoonlijk statuut

Het is mogelijk je eigen schepper te zijn. Je doet dit door te beginnen met het einde voor ogen, het schrijven van een persoonlijk statuut. Het is je eigen filosofie, je eigen missie. Hierin schrijf je wie je wil zijn (je persoonlijkheid) en wat je wilt doen (je bijdragen en prestaties) en je spreekt je in je statuut uit over je waarden en principes die daar bij horen. Het gaat hierbij om diepere zingeving. Stephen Covey heeft het over het onderscheid tussen pragmatische en principiële waarden. De eerste verleiden je op te gaan in de waan van de dag, de tweede staan voor wat je werkelijk belangrijk vindt. En realiseer je, jij bent uniek en daaraan moet je statuut, wat vorm en inhoud betreft, ook uitdrukking aan geven. 

 

Logische niveau’s

Ik geloof in de kracht van het toepassen van het model van de logische niveau’s van Bateson bij het schrijven van je persoonlijk statuut. Bateson gaat er van uit dat verschillende lagen van onszelf van invloed zijn op de beslissingen die we nemen. In deze volgorde: ons gedrag, onze capaciteiten, waarden, normen en overtuigingen, onze identiteit en missie. Je missie komt tot uiting in een goed en doordacht geschreven persoonlijk statuut. Het is de meest inspirerende richting gever en heeft altijd invloed op onze identiteit, waarden, normen en overtuigingen, capaciteiten en gedrag.

Ik nodig je uit eens aan de slag te gaan met het schrijven van een persoonlijk statuut en na te denken over vragen als: wat wil ik eigenlijk? Wat vind ik belangrijke waarden in leven en werk? Hoe realiseer ik mijn wensen en blijf ik op de juiste koers? Wat is mijn missie in het leven?

En eigenlijk is het allemaal terug te voeren op de vraag: waar zit jij in de boot? Ben je een passagier en laat je de stroom bepalen waar je naartoe gaat, of sta je op, schiet je een kompasstand en neem je het roer in handen?


Bronnen: 
De 7 eigenschappen van effectief leiderschap, Stephen R. Covey
Lopen doe je zelf, Ineke van de Berg & Arianne van Galen

About Rijk Binnekamp Training & Coaching

Ervaren personal-, teamcoach / -trainer, management- en organisatieadviseur met een focus op leiderschap en een bijzondere belangstelling voor de menskant van organisaties. Bel voor een vrijblijvende afspraak: 0522 230 801 / 06 2241 7226.

Voel je vrij te reageren op deze column