The Social Dilemma

The Social Dilemma gezien? Over hoe de algoritmes van techreuzen bepalen wat jij allemaal wel of niet te zien krijgt? Moet je doen en ik waarschuw je alvast, mogelijk blijft het niet zonder gevolgen. Het heeft bij mij in ieder geval tot het besluit geleid om mijn accounts op Facebook, Twitter, Instagram en Pinterest over enkele dagen te beëindigen. Over het waarom meer in deze column.

 

 

Hoe het ooit begon

HyvesHerinner je Hyves nog? Een Nederlandse Sociaal Netwerksite dat begon in september 2004. Je kon je profiel naar eigen smaak pimpen, strooien met smileys en het zelfs tot Goldmember schoppen. Tot 2010 was het een redelijk succesvol platvorm totdat Facebook als een soort Pacman verscheen en in 2011 al meer gebruikers trok dan Hyves. Het was nog zo heerlijk onschuldig allemaal. Het ergste dat er zo ongeveer op Hyves gebeurde was dat er soms iemand werd gepest. Nu moet je het effect van pesten niet onderschatten, maar het is toch van een andere orde omdat techreuzen als Facebook, Twitter en YouTube inmiddels in staat zijn complete democratieën tot wankelen te brengen.

 

Never before have a handful of tech designers had such control over the way billions of us think, act, and live our lives.

Quote uit The Social Dilemma

 

Techreuzen bepalen

Algemene voorwaarden Rijk Binnekamp Training & CoachingToen ik zo’n 8 jaar geleden startte met Rijk Binnekamp Training & Coaching kon ik niet om een eigen bedrijfswebsite heen. En als je een bedrijfswebsite hebt dan wil je ook bezoekers. Google regelt dat allemaal voor mij. Maar niet voor niets.

 

If you’re not paying for the product, you are the product.

Quote uit The Social Dilemma

 

 

Om in zoekmachines in beeld te komen word je gedwongen tot interactie en voor interactie heb je Social Media als Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest en LinkedIn nodig. En eerlijk is eerlijk, in de eerste jaren was dat hartstikke leuk. Te merken dat door alle interacties het aantal bezoekers oploopt van tientallen tot honderden bezoekers per week op je website.

Socia MediaMaar er is ook een keerzijde. Het kost mij meerdere uren per week. Ik ontdekte dat ook mijn brein gevoelig blijkt voor positieve feedback in de vorm van likes, hartjes en wat al niet meer. En niet alle feedback is positief wat dan weer ten koste gaat van mijn humeur. Maar het vervelendste, waarmee ik de laatste tijd wordt geconfronteerd, is groeiende ergernis.

Ergernis en ook zorg over wat deze techreuzen hebben gefabriceerd. Zij bepalen wat je in je tijdlijn op Facebook, Google, Twitter en Youtube krijgt voorgeschoteld en dat is een zorgelijke ontwikkeling. Ik heb nog steeds het idee dat mijn opinie op een gezonde manier tot stand komt. Ik houd van goede onderzoeksjournalistiek zoals Follow The Money en Bellingcat, lees meerdere (internationale)dagbladen, ben gek op kritische programma’s als Zembla, Tegenlicht, 2Doc en ook het Journaal en Nieuwsuur behoren tot de dagelijkse kost. Ook lees ik regelmatig een boek, kortom mijn informatie vergaar ik niet slechts op Youtube en Facebook.

 

Complotdenkers

ComplotdenkersIk realiseer mij dat er een groeiende groep mensen is die mij volledig krankzinnig verklaren wanneer ze lezen waar ik mijn opinie op baseer. Alle hiervoor genoemde bronnen vallen volgens deze ‘kritische denkers’ onder de categorie fake news. Deze kritische denkers vinden dat ik blind ben voor het feit dat onze Minister-president Mark Rutte lid is van een pedofielennetwerk en babybloed drinkt om jong te blijven. Dat aids door de mens is ontworpen. De maanlanding nooit gebeurt is, de aarde gewoon plat en dat 9/11 door de Amerikaanse overheid ontwikkeld is om oorlogen in Irak en Afghanistan te kunnen voeren en de bevolking achter zich te krijgen. Er niemand aan Covid is overleden en mensen die op Facebook e.d. verschijnen en zeggen echt ziek te zijn, acteurs zijn die door de overheid betaald worden.

Al dit soort complottheorieën is op de platvormen van de techreuzen te vinden en één keer een complottheorie gelezen zorgen algoritmes er voor dat dit soort berichten nooit meer uit je tijdlijn verdwijnen. Je moet er wel bijna in gaan geloven.

Als alle complotdenkers de moeite zouden nemen zich te verdiepen in de werking van algoritmes dan zou de wereld er minder beangstigend uit zien. Ik heb voor mijzelf besloten om een streep te trekken, over enkele dagen stop ik, m.u.v. LinkedIn en mijn eigen website, met social media.

 

Wat ik ga missen

De leuke berichtjes van vrienden. Ruim 200 felicitaties ontvangen op je verjaardag. De Facebookgroepen met oud collega’s inclusief foto’s uit vervlogen tijden. Alle leuke foto’s van vakanties, stedentrips, nieuwe auto’s, hobby’s, bruiloften, geboortes. Grappige kattenfilmpjes. Schitterende muziek die gedeeld wordt. Vriendschapsverzoeken van oude bekenden die op de een of andere manier van de radar verdwenen waren. Kortom, deelgenoot zijn van mooie, hoopvolle, interessante en grappige gebeurtenissen.

 

Wat ik niet ga missen

Zeikerds, complotdenkers, virus ‘deskundigen’, bitcoin aanbieders, de Zwarte Pieten discussie, klimaatontkenners, fans van Donald Trump, nepprofielen, filmpjes van mishandelde dieren, Farmers Defence Force, vriendschapsverzoeken van totaal onbekenden of schaarsgeklede dames waarvan ik gemakkelijk de vader of zelfs opa zou kunnen zijn, bijna alle challenges, uitnodigingen voor spelletjes, ketting-opdrachten, like- en winacties, hoaxes en overige nep berichten.

 

Wij hebben de macht, niet de techreuzen

Wat ooit begon als een tamelijk onschuldig digitaal netwerk waarmee je met vrienden en familie contacten kon onderhouden is tot een levensgevaarlijk gedrocht gegroeid. Ik geloof oprecht dat de meeste mensen deugen en de techreuzen zullen met artificiële intelligentie niet slechts kwade bedoelingen hebben gehad. Toch hebben ze een waar monster gecreëerd en dat moet stoppen. En wanneer de ergernis groter wordt dan het plezier geeft dat sowieso te denken.

Techreuzen

Wat mij definitief tot inkeer heeft gebracht is het besef dat Facebook niet van Marc Zuckerberg is, Twitter niet van Jack Dorsey, YouTube niet van Susan Wojcicki, Pinterest niet van Ben Silbermann, Instagram niet van Kevin Systrom en Google niet van Sundar Pichai. Ze zijn van jou en mij! Zonder ons zijn het lege dozen.

 

Yuval Noah Harari

Mocht je meer willen weten over een wereld waarin algoritmen bepalen welke studie je kiest, op wie je verliefd wordt of op welke baan je moet solliciteren, lees dan eens Homo Deus van Yuval Noah Harari. Met zijn boek wil Harari vooral de discussie over de groeiende macht van algoritmes en data op gang brengen. “Wat er daadwerkelijk gaat gebeuren, is niet te voorspellen. Dat is afhankelijk van de keuzes die wij maken. Maar door gevaarlijke scenario’s te bespreken, kunnen we in actie komen om ze te voorkomen”, aldus Harari.

 

 

 

 

About Rijk Binnekamp Training & Coaching

Ervaren personal-, teamcoach / -trainer, management- en organisatieadviseur met een focus op leiderschap en een bijzondere belangstelling voor de menskant van organisaties. Bel voor een vrijblijvende afspraak: 0522 230 801 / 06 2241 7226.

6 Comments

  1. Hee Rijk, goed stuk. Ik “moet” de documentaire en het boek nog lezen. Terwijl ik jouw stuk lees, kreeg ik de gedachte, stel dat dit de bedoeling is, weer terug naar echt ipv fake en de lege boxen. Ik geloof in een reden voor de context waar we nu inzitten en merk dat ik me ook steeds meer terugtrek en alle gekte aan me voorbij laat gaan. We komen elkaar vast nog wel tegen, stay safe and healthy. Mindful groet Ingrid

  2. Dag Rijk, wat een goed inhoudelijk stuk en goed geschreven ook! Erg herkenbaar wat je schrijft. Het boek staat op de bestellijst en de docu ga ik zeker bekijken. Ik was vorig jaar zomer ook tot een soort van inzicht gekomen en toen ook mijn Facebook account opgeheven. De rest van de social media vond ik al langer niet meer interessant. Maar dit stuk is een erg goede wake up call! Dank!
    Ps….’fill in your details below or click an icon to log in…’ (WordPress, Google, Twitter of Facebook), onder dit tekstveld ..;-)

    • Hoi Richard,

      Dank voor je reactie, benieuwd wat je van de Docu gaat vinden. V.w.b. de icons, zal er eens naar kijken. Maar ik realiseer mij ook dat de techreuzen mij deels “bij de ballen” hebben. Als ik de website loskoppel van Google krijg ik waarschijnlijk geen enkele bezoeker meer.

  3. Mooi artikel Rijk!

Voel je vrij te reageren op deze column