Zonder goede volgers geen goede leiders

We doen het andersWe doen het anders

Nee baas, ik stel voor dat we het helemaal anders gaan doen.”  Even afgezien van het woord “baas”, in hoeveel organisaties durven mensen dit soort zinnen uit te spreken richting hun leidinggevenden? Binnen een gezonde organisatie zal dit geen probleem zijn, sterker nog, het wordt er gewaardeerd. Maar helaas zijn veel organisaties niet echt gezond gezien de verschillende misstanden die regelmatig aan het licht komen.

Er verschijnen jaarlijks duizenden boeken over leiderschap. En eigenlijk is dat best wel bijzonder. Er zijn immers veel meer “volgers” dan “leiders” binnen een organisatie. En volgers zijn daarmee m.i. heel belangrijk. Zonder goede volgers immers geen goede leiders!

 

LeidersNooit zomaar leider

In de oertijd varieerde het wie de leider was en wie de volger. Afhankelijk van de uit te voeren taak waren mensen om de beurt de baas. De groep volgde eenvoudigweg diegene die de problemen oploste. Volgens evolutionair psycholoog Max Wildschut is iemand nooit zomaar een leider. Als individu hebben mensen geen leider nodig. Maar bij een groep vanaf zo’n vier of vijf mensen blijkt het handig te zijn wanneer iemand de leiding neemt, mits dat door de anderen geaccepteerd wordt. Het hele leiderschap-volgerschap is daarmee volgens Wildschut gebaseerd op vrijwilligheid. En dat verschilt nog al met de huidige organisatie waarin iemand tot leider wordt “gemaakt” en vervolgens gezag uitoefent.

 

Gezag

Wanneer je een leider vraagt wat bepalend is voor zijn gezag dan hoor je in het algemeen zaken als “visie hebben” en “kunnen inspireren”. Stel je dezelfde vraag aan volgers dan gaat het vooral om “expertise” en “eerlijkheid”. En dat zijn nou bij uitstek ook eigenschappen die een volger te volle dient in te zetten.

 

VolgersGoede volger

Een goede volger is namelijk een leidende volger. Dat lijkt wellicht tegenstrijdig, maar volgen is echt iets anders dan slaafs en passief achter de leider aanhuppelen. Daar waar de leider idealiter de “visionair“ is omdat hij nu eenmaal beschikt over meer informatie, is de volger de “specialist” binnen zijn eigen vakgebied.
Een goede volger dient daarom ook een visie te hebben, collega’s binnen zijn team weten te inspireren, te beschikken over een uitstekende expertise en open en eerlijk voor zijn mening durven uit te komen.


12 tips voor volgers
 • Een goede volger is een leidende volger;
 • Zorg voor een eigen moreel kompas, wees daarin niet afhankelijk van leiders;
 • Toon lef, nieuwsgierigheid, flexibiliteit en wees bovenal bereid om te leren;
 • Ontwikkel je tot een specialist binnen je vakgebied;
 • Geef kritiek wanneer je het niet eens bent met een plan, wees daarin constructief;
 • Durf tegendruk te geven of organiseer tegendruk;
 • Wees betrouwbaar;
 • Steun goede ideeën, breng mensen samen, wees een teamplayer;
 • Ben je ten allen tijden bewust van je eigen verantwoordelijkheid, volg nooit uit angst;
 • Wees nooit slaafs en passief maar ga voor kritisch en productief;
 • Realiseer je dat leiderschap-volgerschap altijd gebaseerd is op vrijwilligheid;
 • Goede leiders waarderen tegenspraak. Dus echte loyaliteit is 3 keer nee durven te zeggen tegen de baas.

 

Lezenswaardig is ook dit artikel op MT.nl: De beste leiders zijn volgers

 

Deze column verscheen eerder op Managementsite

About Rijk Binnekamp Training & Coaching

Ervaren personal-, teamcoach / -trainer, management- en organisatieadviseur met een focus op leiderschap en een bijzondere belangstelling voor de menskant van organisaties. Bel voor een vrijblijvende afspraak: 0522 230 801 / 06 2241 7226.

Voel je vrij te reageren op deze column